Jak nenaletět certifikátům?

Před dvěma sty lety si většina lidí vystačila s jednou košilí a kalhotami. Dnes jich potřebujeme plnou skříň. Takže musíme pěstovat víc a víc bavlny, která zase potřebuje víc a víc chemie. V módním světě se začala objevovat celá řada textilních certifikátů. Jak se v nich má člověk laik vyznat?

 

Textilních certifikátů je hodně
Rozdílů mezi nimi jakbysmet. Většina označení není žádným světoplatným mezinárodním standardem. Jsou to často jen soukromé korporátní značky, které si stanovují svá pravidla. Nic víc. Chybí totiž regulace nějaké vyšší autority. U biopotravin si můžeš být jistá/ý, že ten “zelený lístek” dostanou jen bioprodukty, které splní přísné podmínky certifikace. S textilem je to trochu jinak. Neznalost Tě při nákupu oblečení může vyjít pěkně draho.  

 

Víš, že…

... bavlna se pěstuje v rozvojových zemích, kde jsou farmáři bez jakékoliv ochrany nuceni používat pesticidy a insekticidy, které jsou toxické a karcinogenní?

... při pěstování biobavlny se používají přírodní postřiky, ruční pletí a okopávání? A škůdce likvidují jejich přirození predátoři - ptáci a hmyz?

... bavlněné vlákno se upravuje pomocí ropných olejů? A že při potisku oblečení se používají azobarviva s obsahem síry, benzenu a těžkých kovů?

... biobavlna se zpracovává na farmách a v provozech, kde se neplýtvá vodou, bělí bezpečným peroxidem a používají přírodní barvy?
... díky známému karcinomu formaldehydu se prádlo méně mačká, snadno žehlí a vznikají na těle různé vyrážky i alergie?

... oblečení z druhé ruky je o špetku chemikálií lehčí? A každé vyprání v ekologickém pracím prostředku udělá kus práce a smyje trochu té chemie pryč z látky?

... celá pětina všech insekticidů a přes 10 % pesticidů spotřebuje konvenční bavlna?

... tohle všechno nosíš s těmi hezkými šatičkami přímo na těle? Přesně tak! To už jsou pádné důvody, proč oblékat biobavlnu

 

Obleč se do čisté krásy
Jen se nenech obalamutit a hledej oblečení s označením GOTS. Písmena GOTS znamenají Global Organic Textile Standard a garantují nejčistší způsob textilní výroby na světě. Na tuhle mezinárodní certifikaci spoléháme i my v Malovalo. Jako jediná se zabývá celým procesem od zasetí semínka až po finální úpravu textilu.

 

_______________________________ 

 

Článek vznikl z "pera" Veroniky, která tvoří pohádkový produkt Malovalo:

Žilo bylo jedno Malovalo. Jako mávnutím kouzelné hůlky tvořilo trička s potiskem malovaných obrázků. Originál s malůvkou, co zahřeje u srdce. Z biobavlny a s ekologickým potiskem. To se nosí s hrdostí. A kreativita jen vzkvétá.

 

NajduZboží.cz