Příběh o EBUU

portret s krabici
Poslední dobou se mě hodně lidí ptá, jak jsem přišla na nápad založit půjčovnu dětského oblečení. Hodně z nich přemýšlí, že by rozjelo vlastní podnikání, ale vlastně neví, kde a s čím začít. Doufám tedy, že pro ně budou následující řádky inspirací.
 
 
EBUU se mi narodilo ve tři hodiny ráno dnes již neznámého dne někdy v prosinci 2017. Převlékala jsem svého syna po kojení a přidruženém kajdění a při nandávání čistého pyžamka jsem zjistila, že už mu je ZASE malé?! V nevyspalém deliriu jsem si představila, jak zas v příštích dnech budu muset do obchodu shánět větší oblečení. A to bude mít zase jen měsíc až dva. A pak zase. A zase. Za jeden rok takhle oběhám obchody šestkrát. Šestkrát budu muset shánět něco kvalitního, pěkného a pokud možno levného. Na dětech se sice šetřit nemá, ale už jste si to někdy spočítali? Já jo. A proto dneska vím, že díky půjčovně můžete za první rok ušetřit na dětském oblečení až 14 280 Kč!
 
Tenkrát jsem ještě nad efektem peněz nepřemýšlela. Šlo mi hlavně o úsporu času a všech těch úložných prostor, kde se hromadilo už odrostlé dětské oblečení. „Proč prostě neexistuje služba, která to vyřeší za mě? Prostě mi všechno doručí, když budu potřebovat a já jim vrátím to, z čeho už náš mladý pán vyrostl.“ Prostě si to půjčím. Napadlo mě. Stejně na tom oblečení není po tak krátké době téměř vidět, že bylo nošeno.
 
Ke svému zklamání jsem zjistila, že žádná taková služba u nás není. Informace si mě ale našly sami a pár dní na to jsem se od kamarádky dozvěděla o stejné zahraniční službě. „Když to u nás neexistuje, tak se do toho pustím sama.” Říkala jsem si plná etusiasmu.
 
Při rešerši jsem narazila na další důvod, který mě jen přesvědčil, že to je opravdu TA má, správná cesta. Já, šílená eko (maniačka) jsem totiž začala poodhalovat pozadí textilního průmyslu. Chcete mi vážně říct, že z vody, co je potřeba na výrobu jednoho trička, bych měla pití na dva a půl roku (minimálně)? A podobných kusů oblečení má dítě za první rok života alespoň 120! To už je jako počet obyvatel v jedné malé vesnici. Takže roční garderoba mého dítěte stojí planetu tolik, jako pití pro malou vesnici na dva a půl roku?! To je šílený, to je přeci neskutečná nadprodukce. A to mluvím jen o vodě. Taky energie něco stojí. Bavlna roste, sklízí se, zpracovává se, … A taky jede pořádnou dálku k Vám. A vy (naprosto obrazně řečeno – bez urážky) to pak všechno vezmete a vyhodíte. Protože to jen chcete nakoupit co nejlevněji. Nebo je hezký, že to pak sice dáte na charitu. Ale věděli jste, že už si některé charity i vybírají, co si vezmou? To je přece šílený komerční kolotoč neudržitelnosti – kupuj, kupuj, kupuj, kupuj. Tak to teda ne. Když to budou lidi sdílet, tak spolu ušetří 80% (!) všech těhle nákladů. To je přece úžasný, že se stačí jen spojit, aby to dávalo větší smysl!
 
Najednou mi to dává ještě daleko větší rozměr. Nejen, že rodinám ušetřím čas, peníze a úložné prostory. Já jim ještě můžu pomoct s ochranou naší planety! Tohle prostě musí vyjít! Tohle jsem já!
Po roce práce na vývoji služby (na Vánoce) vypouštím EBUU - půjčovnu s dětským oblečením mezi své přátele. Vím, že mě ještě čeká tvrdá práce. Ale doufám. Doufám, že to pomůže. Planetě i všem mámám, které si místo běhání po obchodech a chatování s neznámými ženami o rozměrech každého jednotlivého body a stání ve frontách na poště kvůli vydělaným padesáti korunám, raději sednou, čtou, ostříhaj a možná i nalakujou nehty. Nebo si založí vlastní byznys. Stejně jako já - www.ebuu.cz.
 
Moje rada? Sledujte svůj život a přemýšlejte nad tím, co Vám v něm chybí. A co by mohlo chybět ostatním. A taky přemýšlejte nad tím, jestli to je věc, kvůli které budete chtít každé ráno vstávat a těšit se z práce na jejím chodu a vývoji.
 
Takže přeji štěstí!

S láskou,
 
Kristýna
 
NajduZboží.cz