Proč a jak šetřit vodu? 10+1 způsobů jak na to.

save the queenNikdo nepochybuje o tom, že pro svoje děti chceme jenom to nejlepší. A proto jim koupíme všechno, co potřebují. Lépe řečeno všechno, co si myslíme, že potřebují. A tak se stane, že se my i naši blízcí zapomeneme a kupujeme spoustu věcí, které naše děti využijí jen párkrát. Někdy ani to ne. Zatímco se nám hromadí skříně dětským oblečením, ničíme jim to, co k životu skutečně potřebují. Vodu. 

Lidstvo má přístup k 1% ze světových zásob vody. Zbylé množství připadá na oceány (97%) a ledovce (2%). Z toho jednoho procenta dosažitelné vody si bereme na všechno, co vás napadne. Z toho pijeme, koupeme se, pereme, myjeme nádobí, ale i používáme v zemědělství, průmyslu, apod. Zkrátka na všechno, na co si vzpomenete. 

Třeba i na oblečení. Na výrobu jednoho jediného bavlněného trika je potřeba přes 2700 litrů vody. Je potřeba k růstu bavlny, jejímu sklízení, úpravě, barvení, ... 2700 litrů je množství vody, které stačí dospělé osobě k pití na 900 dní! No a teď si spočítejte, že miminko má za první rok v šatníku přes 120 takovýchto kousků oblečení. To znamená, že z jeho roční garderoby by měla na 2,5 roku pití celá menší vesnice.

My pořád kupujeme a planeta už přitom křičí. Minulý týden bylo na konferenci Ochrana vody v přírodě oznámeno, že podzemní i povrchová voda ubývá rychleji než s čím počítaly původní prognózy. Takhle málo vody mělo být až v roce 2050. V některých okresech se dokonce očekávají až o 40% nižší výnosy zemědělců. Je sucho. Není voda.

Není důvod se domnívat, že to za nás vyřeší vláda či snad mezinárodní smlouvy o emisích a o životním prostředí. Tohle můžeme vyřešit už my sami. Ke změně společnosti stačí, aby se její dvě procenta začala chovat jinak. Lépe. Ostatní se inspirují a spustí se lavinový efekt.

Že to zní hezky, ale nevíte jak konkrétně pomoct? Kde začít? Způsobů je hodně. Třeba si najdete ty svoje v následujících 10+1 jednoduchých způsobech. Většinu z nich asi znáte už ze základky. Ale přeci jen – opakování je matkou moudrosti:

  • Máte zahradu? Zalévejte ji ráno nebo večer – voda se nevypaří (a taky nespálíte kytky),
  • Když není potřeba, nemyjte každý kus ovoce a zeleniny zvlášť. Napusťte si vodu do dřezu,
  • Stejně tak nádobí. Jenom ho na závěr lehce opláchněte od jaru,
  • Na toaletu si pořiďte úsporný splachovací systém,
  • Vyměňte koupání za sprchování,
  • Pořiďte si sprchový regulátor průtoku. Neproteče s ním 20 litrů za minutu, ale jen 8,
  • Vypněte vodu, když si čistíte zuby nebo si myjete vlasy,
  • Perte dohromady co nejvíce prádla,
  • Opravdu potřebujete předpírání? 
  • Kupujte si oblečení v sekáči. Nebude potřeba vyrábět nové a vy navíc budete vypadat originálně ;)

Jako bonus překvapivě přidávám:

  • Půjčujte si dětské oblečení. Tím ušetříte až 80% vody, která je potřeba k jeho výrobě. Kdyby si oblečení půjčovala všechna miminka narozená v České republice za jeden rok, výroba jejich oblečení by neměla náklady na vodu jako pitný režim obyvatel Liberce za 2,5 roku. Náklady by klesly na úroveň 16x menších Strakonic!

Nemusíte být na ekologii, abyste si spočítali, že vaše dítě potřebuje k životu spíš pořádnou zásobu vody, než plnou skříň oblečení. A byla by škoda, kdybyste zahodili šanci zlepšit jim vyhlídky na vyprahlou krajinu. #pojdtedotohosnami

NajduZboží.cz