Jak na cestování v těhotenství

V případě, že je Tvé těhotenství bezproblémové, není důvod si jej odpírat. Je ovšem nutné držet se několika pravidel, která spolu projdeme na následujících řádcích.

Za všech okolností je samozřejmě nutné se držet doporučení lékařů. Kvůli zvýšenému riziku nechtěného přerušení těhotenství je vhodné se v prvním trimestru cestování úplně vyhnout. Cestování autem často způsobuje závratě či nevolnost a využití letecké dopravy v tomto období nepřichází v úvahu. Důležité je tedy vhodné načasování.

 Ideální čas na cestu letadlem připadá na období mezi 4. a 7. měsícem, i tak se raději vyhni horkým a vlhkým tropickým oblastem. Tvůj krevní oběh totiž pracuje na plné obrátky a horko by Ti tak nedělalo dobře. Ideální cílovou destinací bude ta, kde teploty nepřesahují 28 °C. Chladnější podnebí oceníš i z důvodu, že riziko představuje také přehnané slunění. Přestože slunce přináší našemu tělu nespočet benefitů, nevyjímaje prospěšný vitamín D, kterého má každý druhý Středoevropan nedostatek, cílené opalování v období těhotenství rozhodně není prospěšné. UV záření nemá neblahý vliv pouze na Tvou citlivou pokožku, která je náchylnější na spálení nebo tvorbu pigmentových skvrn (ty se vlivem hormonů tvoří i bez pomoci UV záření a po slunění dochází k jejich zhoršení), ale i na miminko. UV záření totiž snižuje hladinu kyseliny listové, která se podílí na správném dělení buněk a vzniku zárodečných tkání. 

 V případě, že se rozhodneš vyrazit do hor, nepobývej ve výškách nad 1 800 metrů nad mořem. Kvůli nízkému atmosférickému tlaku bys mohla pocítit nedostatek kyslíku. Tvé miminko také. Pohyb a pobyt na čerstvém vzduchu a slunci (v rozumné míře a s dostatečnou ochranou v podobě opalovacího krému) je každopádně prospěšný a není třeba se ho obávat. Nezapomeň dodržovat pitný režim a choď pravidelně na toaletu, abys předešla zánětu močových cest. Náročné výstupy si však nech až na příští rok! Dobrodružství počká, proč si nedopřát lázně nebo wellness program? 

 BLOG obrázek_1

Nutností je pro Tebe bezesporu uzavření kvalitního cestovního pojištění. V případě jakéhokoliv problému tak ušetříš za výdaje na zdravotní péči. Navíc je pro Tebe v rámci pojištění dostupná nepřetržitá asistenční služba v mateřském jazyce, která zajistí případný převoz do kvalitního a prověřeného zdravotního zařízení, jehož služby jsou na úrovni s naší zemí a kde se o Tebe náležitě postarají.

 

Pokud máš čas i destinaci vybranou, přichází na řadu balení. Určitě si s sebou přibal těhotenský průkaz a kartičku pojištěnce. Nezbytné jsou také léky, vitamíny a minerály. Vybav si vlastní lékárničku, v dané destinaci totiž nemusí být dostupné to, co je u nás běžně na každém rohu. Po ruce měj neustále láhev s vodou – především v letadle. Těhotné ženy jsou během dlouhých letů ve zvýšeném riziku vzniku hluboké žilní trombózy. Čím více budeš pít, tím více musíš chodit na toaletu, což znamená více chození a lepší cirkulaci krve! Kompresní podkolenky či punčocháče Ti v letadle pomohou v boji proti křečovým žilám a nateklým nohám. Vzduch v letadle vysušuje, takže si nezapomeň přibalit Tvůj oblíbený pleťový krém. K osvěžení, uklidnění a vyživení kůže můžeš použít květinovou vodu, která je pro krém vhodným základem.

 

Do auta si zas zabuduj úpravu pro bezpečnostní pás, díky které budeš pohodlně a zodpovědně cestovat i s těhotenským bříškem. A nezapomeň, dobré je mít po ruce doprovod, který Tě může při cestě autem v řízení vystřídat.

 

Jak vidíš, cestování v těhotenství, které je bez komplikací, určitě možné je! Ničeho se neboj, inspiruj se zmíněnými radami a užij si tohle krásné období očekávání. Důležitá je především Tvá dobrá nálada, kterou ucítí i miminko, takže se zbytečně nestresuj a odpočiň si.
BLOG obrázek (1)

Tipy z našeho eshopu

 

NajduZboží.cz