Jak se starat o látkové pleny?

Návrh bez názvu (38)V obchodě, ale i při workshopech o dětské výbavě se často setkávám se strachem z látkových plenek. Většinou nevychází ani tak z vlastní zkušenosti, jako spíš z představy kamarádek, které na Tebe navalí spoustu otázek a poznámek typu: "Co plínky? Ty budeš látkovat? Jsi blááázen! Ty nevíš, jak je to náročný, drahý, smradlavý, nepraktický..." Můžeš si tam dosadit miliony přídavných jmen, protože těhle poznámek vždycky uslyšíš víc než bys měla.

Vezměme to všechno popořádku. Jo, látkovky jsou časově náročnější než jednorázovky. Když si to ale dobře promyslíš a nastavíš v hlavě, může to být jen o pár minut denně navíc než s jednorázovými plenami. A Tvému dítěti to může zlepšit nejen problémy s pokožkou, ale i zařídit podstatně čistější planetu. Nestojí to pak za těch pár minut denně navíc?!

Když pominu otázku, jaké plenky vybrat (můžeme spolu probrat na workshopu, anebo na to snad jednou dojde i tady na blogu), je důležité si ujasnit, jak se o ně starat. Právě díky starostlivosti nám plenky vydrží dlouho a ušetří nám hodně starostí. 

 

Takže jak na to?:

1. To tě asi napadne samo, ale přeci jen - než plenky poprvé použiješ, vyper je. Nejen, že je zbavíš případných chemických látek a jiných nekalosti, ale také platí pravidlo: čím víckrát je plena vypraná, tím lépe saje. Je to jako s ručníkem. Nový ručník je sice super jemný, ale vody ze sebe utřeš málo. Zatímco ta stará osuška se o Tebe jen otře a už jsi suchá!

2. Dej si pozor, aby vždy, když dáváš plenky do pračky, byly zapnuté zipy, atd. Mohou se pak přilepit k jiné plence a poškodit ji. Vždy naplň maximálně dvě třetiny bubnu pračky - materiál má dostatek prostoru na nasáknutí vodou a správné vyprání. Per vždy na co nejvíce doporučených stupňů. Ideální teplota je opravdu 60 stupňů. Proč? Špína se teplem rozpouští a není třeba ji odbourávat chemicky.

3. Ruku v ruce s používáním látkových plen jde i používání ekologických pracích prostředků. Jejich přidáním k praní zabezpečíš, že na slabou a citlivou pokožku miminka se nedostanou chemikálie a jen k vyprání naprosto nezbytné množství látek. Já osobně, ale i v EBUU používám prostředky od Tierra Verde a dokážu s nimi dosáhnout nejlepších výsledků.

4. Každá plenka si přeje být sušena na sluníčku. Přímo po tom volá! Na sluníčku rychleji schne, bělí ji a zabraňuje vzniku plísní a množení se bakterií, které vznikají ve vlhku. Ne vždy ale můžeme spolehnout na sluníčko, takže je dobré použít sušičku (pokud výrobce přímo nezakazuje).

5. Zejména v prvních měsících je dobré do plenek využívat separační plenky. Zachytí největší nečistoty ze stolice. Některé jsou pratelné a jiné je třeba vyhodit do koše (hlavně ne do WC!). Pokud na látkové plence zůstanou zbytky stolice, je dobré ji nejdříve namočit a potřít žlučovým mýdlem a pokud možno promnout v ruce a vyždímat. Já osobně používala bidetovou spršku a bylo to hotové eins-zwei. 

6. Plenky skladuj v uzavíratelném kyblíku s víkem. Někdo doporučuje plenky dávat do roztoku vody a pracího prostředku, jiní (např. Tierra Verde v návodu Jak prát látkové pleny) radí, aby ses roztoku vyhnula. Dlouhodobé působení roztoku podle této firmy "...může poškozovat materiál. K příjemnějšímu aroma po otevření kyblíku stačí pokapat víko několika kapkami éterického oleje (např. levandulového)." Já osobně jsem používala roztok a plenky stále drží. Kyblík vyprazdňuj jednou za 2-3 dny. V zimě nejsou tři dny problém. V teplém létě jsou ty dva naprosto akorát:) Po každém vyprázdnění kyblík vymyj a nech vyvětrat někde dál od Tvého nosu.

 

Nenech se odradit při prvních problémech. Všechno má své řešení. Občas stačí zvednout telefon a zavolat prodejci, anebo i přímo výrobci plen. Právě proto většinou preferuji české značky, protože Ti většina z nich moc ráda a okamžitě odpoví na otázku, jak zacházet s jejich plenami.

Tak plenkám zdar a nenaslouchej cizím postojům a raději si udělej vlastní obrázek. Ale to se asi netýká pouze plen:)

 

Kristýna a EBUU

 

NajduZboží.cz