Jak se nezbláznit z mama home officu?

IMG_5831Před dvěma dny jsem měla telefonát s dobrou duší Klotyldou (ne, to fakt není její pravý jméno - ale … GDPR). Mám ji ráda nejen proto, že mi vždycky řekne pravdu a nesnaží se najít líbivou odpověď. Ale řekne mi to hezky a kdyby to šlo nakreslit, má to i kudrlinky. Začátek hovoru sesamozřejmě dotýkal současné situace a nás matek, jak je to s těma dětma doma „na palici.“ Ty malý doma neusnou a ty velký tam zas nevydržej.

Jak se tak s Klotyldou bavíme, řekne mi: „No jo, ty seš v pohodě, protože si furt děláš na svým projektu a nechytáš se každý koronavirový zprávy. Toho už jsem si na pár kamarádkách všimla. Vy, co pracujete, nepanikaříte.“

Něco na tom bude. V mým denním programu, který začíná někdy i v 5:30 a končí v 20:30 řeším sice jedno, ale zato pořádně náročný dítě, který chce moji pozornost KAŽDOU minutu, kdy nespí. Když se mu nevěnuju (jdu třeba na záchod), dokáže za pět minut například vytahat po bytě všechny peřiny, co doma máme, kousnout psa, nechat se kousnout psem a ukrást v kuchyňským šuplíku tři nože a žonglovat s nimi. Já to dalších 15 min dávám dohromady a tím to eskaluje, protože se mu nevěnuju a dává mi to sežrat dalším náhradním programem. Když to zvíře usne (nemyslím psa), mám cca 2 hodiny denně udělat alespoň kus své původní práce. Prostě mazec, ve kterém není čas na sledování novinek několikrát denně. Prostě to je tak, jak to je. Já to nezměním. Můžu jen respektovat opatření, předcházet šíření nákazy a pokusit se nezešílet (jo, chce se mi občas i plakat).

Celá tahle situace mě přivedla zpátky k větě, kterou jsem si vtloukala do hlavy v šestinedělí – „spokojená máma, spokojená rodina.“ Po skoro dvou a půl letech (omg, tolik?!) jsem se retrospektivně koukla na všechny naše vzlety a pády a musím uznat, že je to pravda!

Takže moje doporučení? Smiř se s tím, že teď už doma nebude uklizeno vůbec, budou se dělat rychlý jídla (čti „chleba se sýrem a šunkou“), nemáš kapacitu vymýšlet tři nové hry denně a že to je holt trochu na palici. Ale nejsi v tom sama! Jsme v tom všechny máme skoro úplně stejně. A podle Klotyldy (je chytrá, má vždycky pravdu), je potřeba se zaměřit i na jiný věci než sledováním covid 902 10 – co se kde šustne. Zkusila jsem tedy připravit seznam několika věcí zadarmo, které by Tě na nějakou dobu mohly zabavit a odvést myšlenky jinam. A pokud víš o dalších, sem s nimi. Ráda je budu přidávat do seznamu. Hlavní je zůstat nad věcí, rozptýlit se nedětskými záležitostmi (a koupit si víno).

 

+1. Neřeš, nepátrej, nestalkuj

Než se pustíš do dalších kroků, zamkni telefon do skříně a zkus ho chvíli neřešit. Na sociální sítě a na zprávy se koukni jen pár minut v poledne a pár minut večer. Ty nejdůležitější informace se stejně dozvíš. A kdyžtak Ti vláda pošle sms :D

 

1. Vyráběj

Pokud nemáš vlastní nápady, můžeš se pustit třeba do jednoho z děl od holek Mamacrafting a vytvořit něco pro nejmenší osazenstvo domácnosti. Odkaz na holky je TADY.

 

2. Čti

Městská knihovna v Praze spustila online katalog, kde si můžeš zdarma stáhnout knihy. Tak jen do toho! KLIK.

 

3. Cvič

Najdi si během spánku prcka 10 minut na pozdrav slunci a dostaň myšlenky zpátky k sobě. Moje oblíbený video je třeba TOHLE.

 

4. Udělej si astro kurz v Planetárium Brno

Do NASA Tě asi nevezmou, ale konečně se dozvíš kolik je na nebi hvězd! Více info najdeš TADY. Planetárium dělá i online projekci, takže si můžeš dělat domácí úkoly navíc:)

 

5. Připrav se na PhD s akademií věd

Na TOMTO odkazu najdeš online přednášky a tipy z oblasti vědy. A kdo ví? Třeba tě to fakt překvapíJ

 

6. Zaskoč na výstavu

Celá řada galerií a muzeí otevřela svoje online výstavní síně. Stačí si vybrat. Co třeba ňůjorská MoMA?

 

7. Jdi do divadla/na operu

Samozřejmě taky myslím online. Pro lidi, kteří jsou hodně kulturně založení, je tahle situace zejména na budku. Takže jeden tip od divadelního fajnšmekra HÍR.

 

8. Poslouchej rádio

Že tam zrovna není nic pro tebe? A co archiv? U mě vládně Český rozhlas dvojka a nepohrdnu téměř žádným jejich programem. Můžeš zkusit TADY.

 

9. Koukej na co chceš

Ruku na srdce. Kdy ses naposledy koukla na něco jiného než na pohádky nebo zprávy? Víš, že třeba HB0 GO si můžeš na sedm dní vyzkoušet zadarmo? Dej si čokoládu a pusť si třeba Sedmilhářky. Ty maj teprve problémy! Tak už KLIKNI.

 

10. Dobrovolniči

Kromě šití roušek, které jsou stále potřeba na každém rohu, můžeš přispět například donáškou jídla seniorům, telefonováním s osamělými lidmi, atd. Koukni na www.pomocdodomu.cz a najdi si svou cestu pomoci.

 

Přeju Ti spoustu sil do současného i budoucího domácího boje a nezapomeň, že i o sebe se v téhle náročné situaci musíš (mentálně) postarat a mít se ráda.

modrý flek_reverse copy

 

S láskou,

 

Kristýna

 

 

NajduZboží.cz