Čika a Tulda, Kapitola IV - Dětský bazárek

Milé děti,

Tulda ležel u vodní nádrže a vyhříval se na sluníčku. Už to byla nějaká doba, kdy nachytal čapí holčičku Čiku, jak jim krade ryby z kbelíku. Už by na ni málem zapomněl, kdyby se mu náhle neozvalo nad hlavou "Ahóóóóój, Tuldo!" Tuleň se vyděsil, až nadskočil pár centimetrů a kdyby v tu chvíli byl v ZOO u tuleního výběhu nějaký návštěvník, byl by svědkem vzácného přírodního úkazu - skákacího tuleně.

"Uffff, ahoj, tys mě ale vyděsila, Čiko!" ulevilo si zvířátko. "Už jsem myslel, že sis to rozmyslela a nepřiletíš na návštěvu. A vůbec, co to máš v zobáčku?"

Čika otevřela zobáček a položila věc na zem. Byla to malá gumová zelená žába. "To je dárek, co jsem ti přinesla." začervenala se Čika. Byli u nás na návštěvě babička s dědou a přivezli mi nové hračky. Už jsem je neměla kam dát, tak jsem se rozhodla, že dám pryč hračky, se kterými si už nehraju. Většinu z nich jsem měla moc ráda a dělaly mi radost, tak jsem chtěla, aby neskončily v popelnici a rozdávám je dětem okolo. Tuhle žabku jsem přinesla tobě, protože mi tě připomíná. Má takové velké oči jako ty, Tuldo."

Tuleň se na žábu podíval, v očích se mu objevily hvězdičky. Běžel k Čice, jak nejrychleji dokázal,  a obejmul ji. "To je od tebe tak krásné, Čiko. Mockrát ti děkuju! Budu se o tu krásnou žabičku starat s velkou láskou." Čice se ulevilo. Měla tu malou hračku totiž opravdu moc ráda a nerada se jí vzdávala. Ještě na cestě za kamarádem si nebyla jistá, jestli ji chce dát pryč. Když ale viděla, jak se z ní tuleněk těší a jakou radost mu udělala, nelitovala už ani minutu. Věděla, že je ve správných tlapkách. Dokonce ji napadl nápad: "Tuldo, co kdybychom udělali radost dalším dětem? Co kdybychom je naučili dělat radost někomu jinému věcmi, které už oni sami nepotřebují?"

"Jůůůů, to je báječný nápad, Čiko!" poveselil se malý tuleň a už si v hlavě začal představovat, jak to celé provedou. Mohli bychom spojit děti, které by si přáli novou věc s dětmi, které už naopak některé svoje věci nechtějí. Co myslíš? A když to navíc uděláme před prázdninami, mohou si děti vydělat penízky na letní dobrodružství."

Oba měli z toho nápadu opravdu velkou radost, a začali přemýšlet. "No a co by tam podle tebe měli děti nosit za věci, zeptala se Čika Tuldy. Ten se na chvíli zamyslel a s výrazem pana profesora jí s naprosto vážným výrazem začal jmenovat, jaké by věci měly být: "No to je přeji jasné, všechno musí být:

- čisté

- nerozbité

- funkční

- děti si musí být jisty, že se věci vzdávají nadobro

- musí to být poklad pro někoho dalšího."

"Hmm, to dává smysl. A kdy to uděláme?" Pokračovala dál čapí holčička s otázkami. Tulda chvíli váhal, ale pak naprosto jistě řekl: "Měli bychom to udělat před prázdninami. Děti už nebudou mít tolik školy a školky a jak jsi řekla, penízky jim zůstanou na letní dobrodružství."

Zvířátka ještě chvíli přemýšlela a pak se rozhodla, že bazárek pro děti uspořádají v úterý 27.6. v KIDS HUBu u EBUU. Celkem na něm bude moci prodávat 10 dětí a naopak jich bude moci přijít celá řada dalších. Když se ten večer loučila, měla ze svého plánu obrovskou radost. A jak se těšila na děti? To jste ještě neviděli!

A kdo by měl zájem za Čikou a Tuldou přijít, může dorazit na bazárek k EBUU. Podrobnosti o něm najdete na Facebookové události:

A na bazárek se můžete přihlašovat přímo TADY .

Budeme se na vás těšít!

 

Milé děti, další příběh o Čice a Tuldovi bude na světě zase za týden. Do té doby si můžete vymalovat jejich omalovánky, které vám maminka s tatínkem můžou vytisknout doma nebo v práci. Krásné dny a těšíme se zase na vás!

shoptet4

 

bazárek_omalovánka

NajduZboží.cz