Jak koupat miminko?

Nejlepší je začít miminko koupat až po 24 hodinách od jeho narození. Když se totiž narodí, je pokryto novorozeneckým mázkem (vernix caseosa), který slouží jako mikrobiální ochrana a ochrana před vysycháním kůže.

Jak často koupat a kdy?

Miminka můžete koupat každý den, anebo každý druhý. Záleží pouze na vás, jakou frekvenci si zvolíte. Ideální dobou na koupel je potom večerní čas po jídle a před spánkem. Ne ale moc pozdě, abyste ani vy ani malé nebyli moc unavení.

Jak správně koupat miminko?

Ideální je kvůli hygieně koupat miminko v jeho vlastní vaničce. Pokud je navíc blízko přebalovacího pultu, je to ideální. Nemusíte mokré miminko daleko přenášet a je tak více v bezpečí. Prťouska vždy ve vaničce držte, aby se nepřekulil a nenalokal vody. Dají se použít i lehátka.

Ideální teplota místnosti je 22-24 °C. Ideální teplota vody je potom 37-38 °C. Ověříte ji pomocí svého loktu a vnímání teploty, anebo teploměrem. Množství vody záleží na zahojení pupíku. Pokud pupík ještě není zahojený, voda musí sahat pod něj. Až se za cca 10-14 dnech zahojí, může sahat až nad pupík.

Při koupání miminko vždy držte jednou rukou a druhou ho omývejte od shora směrem dolů. Tj. od hlavičky až po nožičky. Intimní partie a zadeček pak myjte jako poslední.

Po koupeli můžete miminko zabalit do vyhřáté osušky a jemně ho přikládáním osušky ke kůži usušit. Tření není dobré, protože miminko má slabou pokožku a mohli byste ji podráždit či narušit. Mazání není nutné po každé koupeli, ale může miminku udělat dobře. Jen si dejte pozor na prochladnutí. S novorozenci se vám to může stát snadno. Když je miminko namazané, stačí mu vydezinfikovat pupík, dát plenku a obléct. Ouška a nos už počkají, když je oblečené. Nakonec můžete jemným hřebínkem učesat vlásky.

Kterým produktům jako mámy důvěřujeme, a proto je prodáváme/půjčujeme?

Sama mám zkušenost se skládací vaničkou Flexi Bath Stokke. Respektive s její menší variantou. Mívali jsme menší koupelnu (to platí stále) a navíc s miminkem často cestovali. Přišlo mi tedy skvělé, že si můžu vozit vaničku s sebou k příbuzným a nezabereme mi druhou část kufru auta, co mi zbyla po uložení kočárku. Vanička navíc vydrží až do 4 let věku dítěte, takže jeden kousek k nezaplacení! Během letních horkých dnů jsme ji používali i jako pidi bazének na balkón. Váží nula prd, takže se člověk nepronesl ani s vodou vevnitř:)

Když jsme získali spolupráci se Stokke, byla vanička jedním z produktů, které jsem věděla, že pro vás chci. Že jim věřím. Každá vanička má dokonce špunt, který reaguje na teplou a studenou vodu. Nemůže se tedy stát, že byste napustili moc horkou, anebo studenou vodu – špunt vás upozorní svou barvou.

Pro nejmenší miminka se vám určitě bude hodit stojan, do kterého vaničku zacvaknete. Vaše záda jsou po narození miminka často bolavá a hledají si své staronové místo v rámci vašeho těla. Ohýbání se nad vanou tedy není zrovna libůstka. Skvělé je také lehátko, do kterého lze novorozeně položit a lehoučce oplachovat vodou. Pozor ale, osobně ho nepovažujeme za nezbytnost, protože mi ho třeba použili jednou a bez úspěchu. Ne každé miminko má totiž rádo vodu a snaží se být ve vaničce co nejkratší dobu :D

Flexi bath by Stokke navíc nabízí i XL vaničky, které jsou o 25% větší než jejich klasické varianty. Výhodné sety spolu s lehátkem určitě taky stojí za zmínku:)

 Z preloved produktů vám doporučuji skládací vaničku (já prostě tu praktičnost miluju) Bo Jungle, která je až do šesti let.

 Z kosmetiky máme tu nejlepší zkušenost s mýdly od Almarasoap a koupelovou kosmetikou od Kit&Kin – používáme dodnes.

NajduZboží.cz